Upprörd borgmästare anklagar Haruki Murakami för att ha förstört en hel stads rykte

Enligt en nyhetsartikel i The Telegraph, ”Haruki Murakami has trashed our towns reputation, say angry town council”, har Haruki Murakami, en av världens mest inflytelserika författare, råkat i blåsväder. Han har retat upp invånarna i en liten bergsstad med 1900 invånare – de tycker att Murakami framställer dem som vanemässiga nedskräpare.

Det som retat upp invånarna i Nakatonbetsu är en passage på sidan 24 i en långnovell som heter ”Drive My Car”, som publicerades i en stor japansk tidskrift i december. En skådelspelare och hans 24 år gamla chaufför, som är från Nakatonbetsu, är ute och åker. När chauffören slänger ut en tänd fimp genom fönstret tänker skådespelaren för sig själv: ”Probably this is something everyone in Nakatonbetsu commonly does.”

Inget kunde vara mer felaktigt, hävdar stadens styrelse. Det hålls rent och snyggt och en ursäkt vore på sin plats. Men det framgår inte av artikeln om vare sig förlaget eller Murakami har gjort något uttalande.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s