Creative writing, trubbigt vapen i CIA:s kamp mot kommunismen

Courtesy of the Gerald R. Ford Presidential Museum

”Did the CIA fund creative writing in America? The idea seems like the invention of a creative writer. Yet once upon a time (1967, to be exact), Paul Engle, director of the Iowa Writers’ Workshop, received money from the Farfield Foundation to support international writing at the University of Iowa. The Farfield Foundation was not really a foundation; it was a CIA front that supported cultural operations, mostly in Europe, through an organization called the Congress for Cultural Freedom.”

Citerat ur Chronicle of Higher Education, Eric Bennetts offensiva essä ”How Iowa Flattened Literature” med den obetalbara undertiteln ”With CIA help, writers were enlisted to battle both Communism and eggheaded abstraction. The damage to writing lingers.” Om man får tro Bennett tog litteraturen större skada av det här kulturkriget än kommunismen. Kulturkriget bedrevs också, om vi har förstått saken rätt, i Sverige. Utan att det väckt någon större uppståndelse. Mer om kurserna i creative witing och deras inflytande på amerikansk litteratur: ”MFA vs. NYC”.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s