Ett kommatecken kan göra betydelseskillnad mellan att äta någon och att äta tillsammans med någon LOL Men det finns tecken på att kommatecknet är på väg att försvinna, åtminstone i textmeddelanden, tweets och på Facebook. Enligt en mycket under- hållande Slate-artikel, Matthew J.X. Maladys ”Will We Use Commas in the Future? ” uttrycker vi oss allt mer informellt – i sociala medier betraktas det nästan som suspekt att använda
vårdat språk hahaha.
Enligt artikeln finns det också tecken på att det informella sociala media-språket håller på att sippra in i det vanliga språket. Det finns exempel på skribenter som driver det här väldigt långt – man vill ju vara kompis med sina läsare – men enligt forskarna finns det egentligen väldigt lite som tyder på att kommatecknet kommer att tas ur bruk inom överskådlig framtid. Vi klarar nämligen av att använda ett slags skriftspråk i textmeddelanden och på Twitter och ett helt annat, mer formellt, när vi exempelvis ska skriva en uppsats. Forskarna som citeras i artikeln tror rentav att vi skulle klara oss utan kommatecknet – vi skulle komma på någon form av lösning.
Inom litteraturen finns det naturligtvis en hel del experiment med interpunktionen, Samuel Becketts sista roman, How It Is/Hur det är, saknar interpunktion helt och hållet. Skriv gärna i kommentarsfältet om du känner till andra experimentella böcker av det här slaget.
Ola Wihlke
Var det inte Carl Fredrik Reutersvärd som skrev ett ”Inträdestal i Svenska Akademien” som bestod av enbart skiljetecken?
Ja, jag tror det, men var det inte en hel bok? Roligt är det i alla fall i sammanhanget.
Kan så vara, minns inte säkert. Men jag har ett suddigt minne av att ha hört författarens egen inläsning av den. Charmant.
Vad roligt – hoppas att den finns på nätet. Tack för tips.