En novell varje kväll 69: ”The five orange pips” av Arthur Conan Doyle

Wikipedia

Stämningen är ofta väldigt viktig i Arthur Conan Doyles noveller, ibland lika viktig som hos Edgar Allan Poe.

Det här stycket i första halvan av ”The Five Orange Pips” anger tonen i denna tidiga Sherlock Holmes-berättelse: ”It was in the latter days of September, and the equinoctial gales had set in with exceptional violence. All day the wind had screamed and the rain had beaten against the windows, so that even here in the heart of great, hand-made London we were forced to raise our minds for the instant from the routine of life and to recognize the presence of those great elemental forces which shriek at mankind through the bars of his civilization, like untamed beasts in a cage.”

Man läser naturligtvis inte Arthur Conan Doyle för han beskrivningar av oväder, men det kan vara värt att tänka på när man läser honom, hur mycket energi som lagts ned på att skapa den rätta kusliga stämningen. Fem andra riktigt bra berättelser av Arthur Conan Doyle:

J. Habakuk Jephson’s Statement

The Speckled Band

Silver blaze

The case of lady Sannox

The leather funnel

O.W.

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s