VIDA-undersökningens resultat för 2013

VIDA räknar varje år antalet män respektive kvinnor som recenserar böcker på de tongivande amerikanska tidningarna och tidskrifterna. Några exempel från resultaten för 2013. På The New York Review of Books, anlitade man 212 manliga recensenter och 52 kvinnliga. På The Atlantic, 14 recensenter män och tre kvinnor. På Harpers, var 24 recensenten manliga och 10 kvinnliga.

Trots VIDA:s återkommande undersökningar, som visar på en ganska häpnadsväckande snedfördelning, sker inga stor förändringar i branschen. Men det finns små positiva tecken på att vissa publikationer tar tag i den egna snedfördelningen: ”The Paris Review’s numbers, previously among the worst in our VIDA Count, have metamorphosed from deep, male-dominated lopsidedness into a picture more closely resembling gender parity. While such progress is remarkable in one year, we are likewise pleased to note that we haven’t heard anyone bemoan a drop in quality in The Paris Review’s pages.”

Men på det stor hela går det ganska långsamt att övertyga redaktörerna om behovet av ungefär lika många manliga och kvinnliga recensenter. I dagsläget får det betraktas som en utopi.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s