Finland bäst i klassen

”I Finland behöll de […] den skola som fanns i Sverige fram till 1990. I grannlandet gäller fortfarande noll privatiseringar och inga fria skolval, hård statlig styrning  parat med stort förtroende för en välbetald och professionell lärarkår. Att Finland följt detta gamla recept har gett dem ledartröjan i skolutvecklingen. Sverige och andra skolkrisländer skickar nu delegationer dit med frågan: hur gjorde ni? Svar: Vi lät allt förbli som det var och lät oss inte bländas av New Public Management eller privatiserings- och valfrihetstrenderna. Skolan, säger de i Finland, är alldeles för viktig för det.”

Citerat ur Välfärdsfabriken – om arbetets mening och gränslös kontroll (Leopard förlag), Kristina Matssons senaste reportagebok om ett Sverige i omvandling. Tidigare böcker: Landet utanför – ett reportage om Sverige bortom storstaden (Leopard) och De papperslösa och de aningslösa (Leopard). Mattsson befäster sin position som en av Sveriges mest lyhörda och skarpögda författare av reportageböcker.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Citat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s