En era är över i brittisk litteratur

I en lång och sällsynt dyster artikel i The Guardian – ”From bestseller to bust: is this the end of an author’s Life? – beskriver Robert McCrum de radikalt förändrade villkor författare arbetar under sedan finanskraschen. Han menar att krisen som följde på kraschen och internet sammantaget allvarligt har försvårat förhållandena för författare, även för etablerade författare:

”Rupert Thomson is the author of nine novels, including The Insult (1996), which David Bowie chose for one of his 100 must-read books of all time, and Death of a Murderer, shortlisted for the Costa Novel of the Year awards in 2007. His most recent novel, Secrecy, was hailed as ‘chillingly brilliant’ (Financial Times) and ‘bewitching’ (Daily Mail). According to the Independent, ‘No one else writes quite like this in Britain today.’ Thomson has also been compared to JG Ballard, Elmore Leonard, Mervyn Peake and even Kafka. In short, he’s an established and successful writer with an impressive body of work to his name.”

Med den meritlistan borde man onekligen kunna förvänta sig en viss ekonomisk stabilitet, men Thomson beskriver snarast sin situation som desperat: ”I don’t buy anything. No clothes, no luxuries, nothing. I have no private income, no rich wife, no inheritance, no pension. I have nothing to look forward to. There’s no safety net at all.”

McCrum presenterar inte någon egentlig statistik som stödjer hans dystra beskrivning, en handfull författare får tjäna som exempel, men han verkar helt övertygad om att en epok har gått i graven: ”After a period of prosperity and tranquillity for British fiction that ran for about a generation (circa 1980 to 2007), writers are now being confronted with the hardship of literary artists through the ages.” De goda tiderna var alltså en guldålder, en parentes i historien.

Den långa artikeln innehåller egentligen inga ljusglimtar, tvärtom: ”For writers in Britain today, the future is incredibly uncertain for all but the mega- selling super-authors. This, in turn, jeopardises the culture as a whole, threatening a world in which a handful of prizewinners dominate the market.”

Skriv gärna och berätta om du känner till artiklar på samma tema, gärna svenska. Eller om du har några egna idéer om författarnas situation. Har McCrum rätt eller överdriver han?

O.W.

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s