De populäraste böckerna i USA, stat för stat

Wikipedia commons

Wikipedia commons

Scribd är en prenumerationstjänst för e-böcker, en e-böckernas Netflix kan man säga. Som prenumerant betalar man knappt nio dollar i månaden och sedan är det fritt fram att välja och vraka bland ett utbud på 300.000 boktitlar. Det är en buffé – läs så mycket du orkar. Nu har Scribd – svårt att säga! – utifrån sin statistik redovisat vilka böcker som är mest populära i Amerikas olika stater.

Det är väldigt svårt att ta ställning till resultaten, eftersom det är så många siffror som saknas. Är det 50 eller 5000 böcker som ligger till grund för att exempelvis Agatha Christies Mordet på Orientexpressen är rankad som mest lästa bok i Texas? Det är förvånansvärt få riktigt kända samtida namn, som Dan Brown eller E.L. James. James har ju sålt en del och det borde väl rimligtvis ha satt avtryck i någon stat?

Men vi gläder oss åt att Jo Nesbø representerar den nordiska litteraturen – hans The Devils Star: A Novel är den populäraste boken på Hawaii, enligt Scribds statistik. I New York är man mest humoristiska, där är den populäraste boken Sarah Silvermans The Bedwetter: Stories of Courage, Redemption and Pee. Allra roligast är dock kanske att den populäraste boken i Alaska är Ben & Jerrys Homemade Ice Cream & Dessert Book.

Paulo Coelhos Alkemisten är favorit i Washington D.C. – befolkningen tillhör den mest läsande i USA – och det kanske säger något om mäktiga människors självuppfattning. Och i New Hampshire är favoriten Douglas Couplands Microserfs: A Novel mest populär, som en påminnelse om att förlagen faktiskt tjänar mest pengar på sina backlists. Men, som sagt, det statistiska underlaget är ju lite skralt. Resultaten för samtliga stater hittar du här.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Listor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s