En novell varje kväll 67: ”Debarking” av Lorrie Moore

KnopfAv vårens amerikanska novellsamlingar har vi läst Adam Wilsons What’s Important Is Feeling (Harper Perennial), som var riktigt bra och dessutom jämn. Novellerna utspelar sig i Miami, Boston och New York. Mycket tidskänsla, nostalgi och svart humor. Provläs novell ur samlingen.

Och vi har påbörjat Praying Drunk (Sarabande Books) av Kyle Minor, som också ser ut att leva upp till hajpen. Utdrag ur Minors kommande roman: The Sexual Lives of Missionaries Som ger ett hum om stilen och tonen i novellsamlingen.

Utöver Wilson och Minor, två författare som det fortfarande känns rimligt att kalla unga och lovande, ska vi försöka hinna läsa Lydia Davis och Lorrie Moores novellsamlingar. Davis nya heter Can’t and Won’t (Farrar, Straus and Giroux) och Moores, hennes första på femton år sedan Birds of America, heter Bark (Knopf).

Två av novellerna i Bark har publicerats tidigare och en finns tillgänglig på nätet: ”Debarking” (2003). Novellen handlar om en nyskild man i medelåldern, som trots inledande skepsis träffar en ny kvinna hemma på middag hos en vän. Det är en bitterljuv historia som utspelar sig i skuggan av USA:s invasion av Irak och rädsla på hemmafronten. Moore är, som vanligt, bitvis hysteriskt rolig.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s