Hur socialistisk är Benjamin Kunkel?

grid-issue-18_mediumBenjamin Kunkel, född 1972, var med och grundade den Brooklyn-baserade tidskriften n+1, en hipp tidskrift med lätt vänsterprägel. Den har nog blivit mer vänster med åren och det mesta tyder på att Kunkel, idag en av fler redaktörer på n+1, också har blivit det.

Kunkels första och hittills enda roman, Indecision, kom ut 2005 och var en av det årets mest hajpade romaner. Recensionen publicerades på omslaget till New York Times Book Review, vilket är sällsynt för en debutroman. Recensionen skrevs dessutom av Jay McInerney som utsåg boken till ”the funniest and smartest coming-of-age novel in years” och i New York Times förärade stjärnkritikern Michiko Kakutani Indecision med en ambivalent recension helt skriven som med Holden Caulfields röst. Hur märkligt som helst.

I det röriga New York Magazine-porträttet ”How Benjamin Kunkel Went From Novelist to Marxist Public Intellectual” skildras bland annat konturerna av Kunkels politiska utveckling. I vår är han aktuell med en bok – vi ska försöka recensera den – som heter heter Utopia or Bust: A Guide to the Present Crisis (Verso). Det är en essäsamling i vilket en ny teori eller -ism, commonism, presenteras. Det vill vi naturligtvis inte missa.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Notiser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s