Lär dig läsa mycket snabbare med ny hajpad app

SpritzNamnet, Spritz, kanske inte direkt associerar till snabbläsning, men det heter i alla fall det amerikanska företag som utvecklat en av de just nu hetaste apparna. Den kan hjälpa dig att klämma de sju volymerna av På spaning efter den tid som flytt under påsken eller en del av Harry Potter-serien på samma tid som det tar att se filmen. Det är i alla fall den här typen av markanta ökningar i läshastighet Spritz utlovar om man använder deras app – man kan stegvis öka hastigheten och bli en riktig snabbläsare.

Principen är egentligen väldigt enkel – appen visar bara ett ord i taget, eftersom det är så vi tar till oss text. Enligt Spritz går 80% av tiden vid konventionell läsning åt till att orientera sig på sidan och hitta rätt ord. Det låter kanske kontraintuitivt, men det går väldigt bra att läsa ett ord i taget. Det hela är lite mer komplicerat än så här, men klicka på länken och prova själv att läsa med Spritz-metoden. Man börjar på 250 ord i minuten, något mer än den genomsnittliga läsaren avverkar, och sedan kan man öka och se om man klarar nästa nivå.

Om vi har förstått saken rätt är appen förinstallerad på Samsung Galaxy 5 och det skrivs oerhört mycket om den världen över. Vi ska definitivt pröva den här appen mer, men har en liten invändning – många böcker vill man ju läsa i ganska makligt tempo. Ibland läser man cirkulärt, går tillbaka och läser om, men visst finns det böcker man vill ta sig igenom med snabbast möjliga hastighet.

James Camp i New Yorker om Spritz möjligheter och begränsningar: ”Life Is Short, Proust Is Long

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s