Sverige, ett stort litet kärnkraftsland med bombdrömmar

9789127134997”Sverige är ett centralt land i kärnkraftens historia, och vårt land har spelat en roll som egentligen inte kan förklaras. Vi är det minsta land som försökt utveckla en egen atombomb. Vi har, som nämnts, haft två generaldirektörer i FN:s internationella atomenergiorganisation IAEA: Sigvard Eklund och Hans Blix, som tillträdde 1981. Ordföranden har varit svensk 1961-1997, alltså under större delen av organisationens existens, 36 år av 57. Svenska politiker och diplomater har haft viktiga roller i flera av de akuta konflikter som uppstått som resultat av att även fredliga kärnkraftsanläggningar utgör ett militärt hot.”

Citerat ur Åsa Mobergs Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten: En bok om kärnkraft (Natur & kultur), en bok om kärnkraftens från börja väldigt täta koppling till det militära fram till dagens multinationella superreaktorer, som inte tagits i bruk ännu.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Citat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s