Apartheid i de amerikanska barnböckernas värld

Christopher Myer

Christopher Myer

”We adults — parents, authors, illustrators and publishers — give [children] in each book a world of supposedly boundless imagination that can delineate the most ornate geographies, and yet too often today’s books remain blind to the everyday reality of thousands of children. Children of color remain outside the boundaries of imagination. The cartography we create with this literature is flawed.”

Citerat ur ”The Apartheid of Children’s Literature” av barnboksförfattaren Christopher Myers i New York Times, 15 mars 2014. Myers skriver med anledning av att ännu en undersökning visat att färgade personer är kraftigt underrepresenterade i barnböcker.

Av de 3200 barnböcker utgivna 2013 som var med i undersökningen handlade bara 93 om färgade/svarta personer. Snedvridningen gäller för övrigt alla minoriteter och det är väldigt lite som tyder på att det blir bättre, snarare tvärtom, trots att förlagen har lovat att bättra sig och att det rimligtvis borde finnas en marknad för böcker om och av personer som tillhör etniska minoriteter.

O.W.


Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s