E. Keret + This American Life = Magi

Wikipedia

Wkipedia

Det enda man kan vara säker på när man läser Etgar Kerets noveller är att man kommer att bli överraskad. Den israeliske novellspecialisten Keret har en fantasi som verkar outtömlig; den hämtar näring från Kafka, absurdism och surrealism, men handlingen i novellerna utspelar sig oftast i hemlandet, inte sällan i Tel Aviv. På ytan är de ofta väldigt vardagliga.

”Creative writing” är en typisk Keret-novell. Den handlar om Maya som på inrådan av sin man börjat gå en skrivarkurs, ett par månader efter att ha fått ett missfall. Hennes första berättelse handlar om en värld i vilken människor delade sig istället för att reproducera sig. Mannen, Aviad, är jagberättare och han blir lite osäker när han får reda på vad Mayas noveller handlar om. Mayas andra historia handlar om en värld i vilken människorna bara ser dem de älskar, En man i ett par upptäcker just det, att hans kvinna inte kan se honom. Mayas tredje berättelse handlar om en kvinna som föder en katt, varpå mannen blir väldigt svartsjuk gårdskatten. Han har varit stöddig på sista tiden. Och i den stilen fortsätter ”Creative writing”, ett mindre fyrverkeri av fantasi.

Keret lyckas blanda absurd humor och allvar på ett genialt sätt, vilket har gjort honom till en av Israels mest omtyckta författare, särskilt bland en lite yngre publik för vilken han närmast har kultstatus. I USA uppmärksammade podcasten This American Life, ledd av Ira Glass, Etgar Keret innan han var publicerad på engelska. Glass och Keret är förövrigt vänner.

Samarbetet mellan USA:s mest hyllade och älskade podcast och Israels mest fantasifulla novellist har resulterat i flera väldigt fina inläsningar av några av Kerets allra bästa noveller:

1.   Novellen ”Fatso” i vilken den manlige huvudpersonen får reda på av sin flickvän att hon på nätterna förvandlas till en hårig och smygfet… Lyssna på novellen.

2.   En novell ur den senaste novellsamlingen, Suddenly, a knock on the door, som handlar om en man som varje dag går till ett kafé för att söka sällskap. Han sitter som vanligt ensam vid sitt bord när en man kommer in som tror att han är någon annan. Den ensamme mannen bestämmer sig för att spela med, och gör det med bravur. Efter novellen berättar dessutom Keret om den verkliga händelse som inspirerat honom. Lyssna på novellen.

3.   En novell i vilken den manlige huvudpersonen träffar… sina lögner. Lyssna.

4.   En novell i vilken en ångerfull man sitter på ett flygplan på väg hem till sin fru. Han upptäcker att mannen i sätet bredvid hela tiden några sekunder i förväg vet vad han ska säga. Lyssna.

5.   Ytterligare en novell om lögner och äktenskapliga bedrägerier. Lyssna.

Tre av Etgar Kerets novellsamlingar finns översatta till svenska, två utgivna av Bastion förlag, och en tredje, helt aktuella Plötsligt knackar det på dörren, utgiven av Brombergs. Fem av samlingarna finns översatta till engelska. Typiskt är att de ofta är väldigt korta, så kallad flash fiction, och mycket vanebildande.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s