Alberto Manguels ”Dagar med Borges”

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

”Adolfo Bioy Casares sade en gång till mig att Borges var den enda människa han kände som ‘aldrig gav efter för konventioner, sedvänja eller lättja’ när det gällde litteratur. Han läste som det föll sig och det hände att han nöjde sig med en sammanfattning av handlingen och artiklar i uppslagsverk, och han erkände att han mer än gärna föreläste om Joyces lingvistiska monument trots att han aldrig hade läst ut Finnegans Wake. Han kände sig aldrig tvungen att läsa en bok till sista sidan. Hans bibliotek (som likt alla andra läsares också var hans självbiografi) avspeglade hans tro på slumpen och anarkins regler. ‘Jag läser för mitt nöjes skull. Jag har aldrig låtit min pliktkänsla blanda sig i något så personligt som att köpa böcker.'”

Citerat ur Alberto Manguels Dagar med Borges, som ingår i ellerströms essäserie etyder. Som ung man arbetade Manguel på den engelsk-tyska bokhandeln Pygmalion i Buenos Aires, i vilken stadens stora litterära celebritet Jorge Luis Borges (1899-1986) brukade handla böcker. Det här var på 60-talet och Borges hade hunnit bli blind. Manguel var en av många personer som tillfrågades om han ville läsa för honom.

Manguel läste för Borges mellan 1964 och 1968 och i Dagar med Borges, i smidig översättning av Margareta Eklöf, skildrar han rörande och gripande lässtunderna de hade tillsammans. Borges lägenhet låg som i en egen dimension; sakta men säkert averkades i en drömsk atmosfär volym efter volym i den store författarens lilla men noga utvalda samling böcker. I Sverige är Manguel kanske mest känd för sin bok En historia om läsning (Ordfront), också det en drömbok för genuina bok- och litteraturälskare.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s