Ett litet urval fantastiska bilder ur The Public Domain Review

“The music of Gounod”

“The music of Gounod”

The Public Domain Review är en helt fantastisk tidskrift som förmedlar material som upphört att vara skyddat av upphovsrätten. De gäller både bild, text, ljud och rörlig bild. Mycket av materialet är hämtat ur illustrerade böcker och är tillåtet att använda även för kommersiellt bruk. Tidskriften plockar fram det bästa ur olika samlingar, exempelvis när ett bibliotek eller ett arkiv öppnar upp. Man publicerar också essäer, i regel ganska korta, om enskilda samlingar, skrivna av experter inom olika specialområden.

Bilden ovan är gjord av victorianska ockultister: ”Grounded in the theory that ideas, emotions, and even events, can manifest as visible auras, Annie Besant and Charles Leadbeater’s Thought-Forms (1901) is an odd and intriguing work. Benjamin Breen explores these “synesthetic” abstractions and asks to what extent they, and the Victorian mysticism of which they were born, influenced the Modernist movement that flourished in the following decades.”

12461189354_011e728b70_b

Om den holländske silversmeden Arent van Bolten vet vi inte mycket, men han föddes cirka 1573 i Zwolle och gjorde groteska figurer och monster. RijksmuseumFler bilder.

Ur presentationen: ”Highlights from the illustrations in the 1665 edition of Fortunio Licetis De Monstris, originally published, without the illustrations, in 1616. Liceti’s work, although not the first on the topic of deformities in nature, was perhaps the most influential of the period.” Fler bilder. Internet Archive.

Ur presentation av essä: ”In the 82 illustrated plates included in his 1680 book The Anatomy of Plants, the English botanist Nehemiah Grew revealed for the first time the inner structure and function of plants in all their splendorous intricacy.” Från Missouri Botanical Gardens. Internet Archive.

Presentation av essä: ”With his enormous range of scholarly pursuits the 17th century polymath Athanasius Kircher has been hailed as the last Renaissance man and “the master of hundred arts”. John Glassie looks at one of Kircher’s great masterworks Mundus Subterraneus and how it was inspired by a subterranean adventure Kircher himself made into the bowl of Vesuvius.” Internet Archive.

6072768815_745530e110_o

Det mest bildmaterialet som The Public Domain Review presenterar är gammalt, ofta riktigt gammalt, men det här är ett av många undantag: ”In the 1970′s the Princeton physicist Gerard O’Neill with the help of NASA Ames Research Center and Stanford University held a series of space colony summer studies which explored the possibilities of humans living in giant orbiting spaceships. Colonies housing about 10,000 people were designed and a number of artistic renderings of the concepts were made.” NASA.

En skadad daggerotype ur en samling från Matthew Bradys studio. Brady var en av de mest firade amerikanska fotograferna under 1800-talet. Library of Congress.

11855722585_580bfbb524_b

Regnbågsfärgat monster hämtat ur en bok från sent 1400-tal. Bienecke Rare Book & Manuscript Library.

Olaus Magnus sjöorm, ett norskt vidunder. Essä. Wikimedia Commons. Bilderna ovan är bara ett minimalt och hastigt och ivrigt ihopsamlat urval av bilder av alla dem som presenteras av The Public Domain Review. Tidskriften är som ett virtuellt museum med bokstavligt talat fantastiska samlingar.

Själva presentar man sina ambitioner så här: ”With a focus on the surprising, the strange, and the beautiful, we hope to provide an ever-growing cabinet of curiosities for the digital age, a kind of hyperlinked Wunderkammer – an archive of materials which truly celebrates the breadth and variety of our shared cultural commons and the minds that have made it.”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s