Ny utgåva av Wittgensteins Wien

Wittgeinsteins Wien omslag.indd”Om man endast är intresserad av de historiska ursprungen till Wittgensteins logiska metoder finns det givetvis inget behov av att ifrågasätta betydelsen av Gottlob Frege och Bertrand Russell. Men den historiska bakgrunden till hans filosofiska idéer kommer visa sig vara något helt annat. Den kan vi identifiera endast genom att försöka oss på en hypotetisk konstruktion av Wittgensteins bakgrund och uppfostran, i första hand grundad på vår oberoende kunskap om den vidare österrikiska kontexten.”

Citerat ur Wittgensteins Wien (Santérus) av Allan Janik och Stephen Toulmin. Deras tvärvetenskapliga verk är en klassiker i vilken de båda författarna sänker ned Ludwig Wittgenstein i uppväxtens Wien, en stad sjudande av kulturell aktivitet – Karl Kraus, Sigmund Freud, Arnold Schönberg, Adolf Loos, Oskar Kokoschka – för att kunna göra hans båda stora verk rättvisa.

Janik och Toulmin hävdar att framför allt den anglosaxiska forskningen har förvandlat Wittgenstein till en enbart av filosofisk logik intresserad lärjunge till Frege och Russell, när han i själva verket också är en mycket etiskt orienterad filosof formad av sekelslutets Wien.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s