Ny fotobok med amerikanska bibliotek

Robert Dawson

Robert Dawson

Ett bibliotek byggt av före detta slavar, Allensworth, Kalifornien, fotat 1995. Allen Allensworth föddes som slav i Kentucky 1842. Senare blev han underofficer i U.S. Navy, präst och kaplan i USA:s armé. Han grundade kolonin Allensworth vid början av 1900-talet. Biblioteket på fotot är återuppbyggt i enlighet med originalet.

Robert Dawson

Robert Dawson

George Washington Carver Branch Library i Austin, Texas, 2011. Svarta i East Austin kämpade hårt för att lokalsamhället skulle få ett bibliotek och det här var den första filialen. Muralmålningen är gjord av konstnären John Fisher från Austin.

Biblioteksbuss

Bokbuss från Queens Library, New York, 2012. Bokbussen blev tillfälligtvis stationär i Rockaways efter orkanen Sandy.

Med början 1994 och under arton år tog den amerikanska fotografen Robert Dawson bilder av hundratals offentliga bibliotek i USA. Några av dem är samlade i den kommande boken The Public Library: A Photographic Essay (Princeton Architectural Press). Bilderna berättar bland annat en historia om hur viktiga de offentliga biblioteken ofta är för lokalbefolkningen.

Det finns gott om foton på historiska tegelbyggnader och moderna glas- och stålkonstruktioner också. Bildspel.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s