Novell 70: ”The Ice Palace” av F. Scott Fitzgerald

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Novellen ”The Ice Palace” handlar om Sally Carrol Happer, en ung skönhet från Södern, Tarleton, Georgia. Hon blir uppvaktad av många unga män i trakterna, men har bestämt sig för att gifta sig med någon från en stad i norra USA. Hon vill vidga sina vyer och säkra sin materiella standard. Men när hon reser till sin tillkommande, Harry, visar det sig att det kalla klimatet besvärar henne mer än väntat. Novellen handlar, som det mesta F. Scott Fitzgerald skrev, mycket om status, positioner och kulturell identitet.

Skriver författaren Simon Van Booy om F. Scott Fitzgerald i den suveräna antologin Morphologies: short story writers on short story writers (Comma Press, 2014): ”Reading his short stories is like listening to musical genius rehearse and develop a piece of music that will later become an institution.” Och visst är det så, många av novellerna pekar tveklöst framåt mot The Great Gatsby.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s