Recension: ”Whats Important Is Feeling” av Adam Wilson

Adam Wilson
Whats Important Is Feeling
Harper Perennial

När de kommer släntrande på fyllan över Brooklyn bridge, med ryggarna vända mot Manhattans skyline, vet man först inte om det är i triumf eller nederlag. Men snart får man veta att berättaren och hans excentriske och odrägliga kamrat har blivit av med sina jobb, glassiga jobb som mäklare.

I en intervju har Adam Wilson, vars debutroman Flatscreen, fick mycket fin kritik, sagt att han höll på med en uppföljare, som skulle handla om mäklare i New York. Men nu blev det tydligen en novellsamling istället, Whats Important Is Feeling. Det är en riktigt bra novellsamling dessutom, med 12 tajta berättelser.

Mäklarna som blivit av med jobben i spåren av finanskraschen är två av många karaktärer som befinner sig som i ett mellanrum. Redan i Flatscreen var Wilson inne på det; huvudpersonen Eli Schwartz var för gammal för att fortfarande bo hemma, men han pallade eller förmådde inte att ta steget in i vuxenvärlden.

Karaktärerna i novellsamlingen är barn på väg att bli tonåringar, tonåringar på väg att bli unga vuxna och unga vuxna på väg att bli vuxna. Men det vill sig inte riktigt och ovissheten är plågsam. Wilsons karaktärer är slackers som brottas med existentiella dilemman, i regel lite udda figurer.

Det är lätt att identifiera sig med karaktärerna, även om de inte är överdrivet älskvärda. Wilson investerar mängder med ömhet i sina karaktärer, vilket gör dem levande och de som funkar bäst är de som både är lite tragiska och komiska. Man vill att det ska gå bra för dem, man bryr sig om dem även om utsikterna kanske inte är de bästa.

Handlingen utspelar sig i Miami, Boston och New York i vitt skilda miljöer. Även om karaktärerna brottas med liknande problem, och använder en hel del droger, är de tillräckligt olika för att samlingen ska kännas riktigt omväxlande och intressant. De är mäklare, personer som hamnat i missbruk, filmstudenter, high school- och collegestudenter.

Wilson har blivit ordentligt hajpad och Whats Important Is Feeling håller lätt för hajpen, bitvis är den hejdlöst rolig. Det är lite som att läsa en sällsynt lyckad blandning av Philip Roth och George Saunders. Wilson är också skicklig på bitterljuv nostalgi och distinkt tidskänsla. Whats Important Is Feeling kan mycket väl hamna på vår lista över mest läsvärda böcker 2014.

En novell varje kväll 65: ”The Long In-Between” av Adam Wilson

Sex And Jokes: An Interview With Adam Wilson

Författarens hemsida

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s