Fackböcker: Jenny Backlunds fem favoriter

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Jenny Backlund har en fantastisk blogg som heter How hollow heart and full och hon jobbar på att fullfölja projekt hyllvärmare, som lite förenklat går ut på att läsa ut de böcker hon redan har. Jenny finns också på goodreads och hon läser det mesta: ”Jag läser prosa, fakta, lyrik, drama så väl som noveller. De genrer jag läser allra mest är klassiker, moderna klassiker, murder-mystery, dirty realism, southern gothic, sci-fi, fantasy och postapokalyptiska berättelser bara för att nämna några.”

Våra vägar korsades och vi bad helt enkelt Jenny att göra en lista med hennes fem absoluta fackboksfavoriter. Det blev en skön och inspirerande blandning, med böcker som lockar till resor, politiska reflektioner och ännu mer läsning.

1.  London Under: The Secret History Beneath the Streets (VIntage) av Peter Ackroyd

Peter Ackroyd är en mästare på biografier och särskilt de som handlar om London. I London Under tar han med oss på en resa under stadens gator till en i allra högsta grad svunnen, men väldigt intressant, tid. Ackroyd beskriver staden från dess begynnelse till Dickens London och vidare till det moderna London vi känner till i dag. Det här är en bok för dig som är intresserad av London i största allmänhet, historia, antropologi och geografi.

2.  The Complete Polysyllabic Spree (Penguin) av Nick Hornby

Nick Hornby är allra bäst då han skriver sakprosa. Jag gillar hans romaner också, och har trots allt följt hans författarskap i tio år, men det är något alldeles speciellt med hans sakprosa. Bäst av allt är samarbetet med tidskriften The Believer. Varje månad skrev han, för tidningens räkning, en krönika om vad han läste under månaden, vilka böcker han införskaffat och hur kommande månad skulle bli. Resultatet blev, förutom publikationerna i The Believer, den mycket roliga och intelligenta The Complete Polysyllabic Spree. Den är för dig som är intresserad av böcker om böcker, listor, musik och humoristiska analyser.

3.  Förbannad är jag ganska ofta: Samtal med Berit Ås (Ordfront) av Ami Lönnroth

Jag älskar Berit Ås. Hon var inte bara Norges första kvinnliga partiledare, hon låg även bakom grundandet av det berömda Kvinnouniversitetet och var en stark röst i kampen för jämställdhet. Hon är en oerhört fascinerande och inspirerande kvinna och Förbannad är jag ganska ofta kan jag verkligen rekommendera. Biografin är för dig som är intresserad inte bara av Berit Ås men också av nordisk feminism, norsk politik och samhället i stort.

4.  McCarthy’s Bar: A Journey of Discovery In Ireland (St Martins Press) av Pete McCarthy

McCarthy’s Bar var den allra första memoaren jag läste och den är än i dag en av mina absoluta favoriter. Tyvärr har den några år på nacken, och författaren är dessutom bortgången sedan flera år, men det känns ändå som om den fortfarande är aktuell. Några barer kan ha lagt ned, festivaler kan ha gått i konkurs och människor kan ha gått bort men Irland är fortfarande Irland. I McCarthy’s Bar reser författaren runt bland Irlands barer för att på så sätt lära känna landet. Boken är för dig som är intresserad av Irland, geografi, pubkultur, sociala analyser och kulturella observationer.

5.  Shakespeare and Company (ellerströms) av Sylvia Beach

Shakespeare and Company bjuder på ett lyxigt smörgåsbord av författare, förläggare och andra kända personer under det tidiga 1900-talet. I biografin återger Beach sin barndom, ungdomstid och uppkomsten av den ikoniska bokhandeln Shakespeare and Company. Vi får även följa med Beach under andra världskriget och hennes professionella relation med James Joyce och andra författare från den förlorade generationen. Boken är för sig som är intresserad av inte bara Sylvia Beach men också 1900-talsförfattare, Paris och andra världskriget.

Jenny Backlund

2 kommentarer

Under Artiklar

2 svar till “Fackböcker: Jenny Backlunds fem favoriter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s