Plötsligt, en kort intervju med Etgar Keret

Det är ingen hemlighet att vi gillar den israeliska novellspecialisten Etgar Keret, som är helt aktuell med novellsamlingen Plötsligt knackar det på dörren (Brombergs). Den har genomgående fått mycket fina recensioner. Det enda man kan vara säker på när man läser Keret är att nästan vad som helst kan hända, hans fritt flödande fantasi hämtar näring ur absurdism, surrealism och Kafkas författarskap.

Vi har skrivit mycket om Keret tidigare och har länkat till rader av noveller, tryckta och upplästa, samt intervjuer. Det är inte alls omöjligt att Plötsligt knackar det på dörren kommer att finnas med på vår lista över 2014 års bästa böcker. Det är Kerets klart mest helgjutna samling hittills. Det var ett privilegium att få ställa några korta frågor till honom.

Är det (fortfarande) sant att dina böcker är dem som snattas mest i Israel?

Ja, men det beror inte på att mina läsare har särskilt dålig moral. Det beror på att många av mina läsare är fattiga studenter som inte har råd att köpa många böcker.

Dina berättelser är ofta hejdlöst roliga, men också väldigt, väldigt sorgliga. Hur bär du dig åt för att uppnå den blandningen?

För mig är humor en slags försvarsmekanism. Den finns inte där bara för att underhållla, men för att utgöra ett skydd, ungefär som en krockkudde. Humorn finns där som en tröst i dina mest sorgsna stunder, och för att du ska slippa vara för patetisk när du är som mest känslosam.

När och hur upptäckte du Franz Kafka? Hur skulle du beskriva din relation till honom?

Jag läste Kafka första gången under min obligatoriska militärtjänstgöring. Jag satt i förvar som straff för att ha tjafsat med mitt befäl och var fullständigt uttråkad. Den enda bok jag kunde hitta på basen var Förvandlingen och andra berättelser. Att läsa den gav mig stor tröst, den hjälpte mig att förstå att mitt tidigare antagande, att jag var den mest stressade, känsliga och olyckliga unga mannen på jorden, inte var riktigt sant. Det fanns åtminstone en annan person, med namnet Kafka, som blivit mer skräckslagen av livet än jag.

Politiken är något som mest finns med i bakgrunden av dina berättelser och det där har varit en känslig fråga. Några av dina berättelser har gjort vissa personer i Israel ganska upprörda. Kan du berätta något om det?

Jag tror att politik är viktig i människors liv och öden, men att den alltid finns i bakgrunden. Ingen vaknar upp på morgonen med huvudet fullt av politiska tankar. Vi känner fruktan, längtan och känner oss ensamma eller älskade, först sedan kommer den politiska kontexten in i bilden. I mina berättelser påverkar politiken alltid verkligheten men det är frustration, rädsla eller kärlek som utgör berättelsernas centrum. Politiken är som tapeter bakom de känslorna.

Har du läst något sällsynt bra på sista tiden? Skulle du kunna rekommendera några israeliska författare, förutom storheter som Amos Oz och David Grossman?

Mina israeliska favoritförfattare är Orly-Castel Bloom and Yoel Hoffman. Den israeliska litterära traditionen är väldigt realistisk, men de här två författarna har ett överflöd av fantasi. Jag rekommenderar särskilt varmt Orly-Castel Blooms Dolly City (Dalkey Archive Press). Den har både allmängiltiga och specifikt israeliska teman, som har med nationens rädslor att göra. Den är ett sant mästerverk.

Varför skriver du bara förmodat svårsålda noveller? Kommer din agent, förläggare och vi läsare någonsin få uppleva en Keret-roman? 

Jag har inget emot Keret-romaner, bortsett från det enkla faktum att jag måste komma på knepet hur man skriver dem först. Jag har en gång sagt att mina berättelser är som explosioner, så det enda jag måste lista ut är hur jag ska få dem att explodera långsammare.

Ola Wihlke

Mer om och av Etgar Keret:

E. Keret + This American Life = Magi

En novell varje kväll 66: ‘What Do We Have in Our Pockets?’ av Etgar Keret

En novell varje kväll 45: ‘Todd’ av Etgar Keret

En novell varje kväll 2: ‘Creative Writing’ av Etgar Keret

Lämna en kommentar

Under Intervjuer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s