Peter Matthiessen, 1927-2014

Den amerikanska författaren och tidningsmannen Peter Mathiessen avled i helgen 86 år gammal, efter en längre tids kamp mot leukemi. Han var med och grundade den ansedda litteraturtidskriften The Paris Review och skrev själv ett trettiotal böcker. Han skrev till övervägande delen natur- och reseskildringar, men han ansåg att skönlitteraturen var något alldeles speciellt:

“Nonfiction at its best is like fashioning a cabinet,” sa Mathiessen i en intervju med The Paris Review 1999. “It can never be sculpture. It can be elegant and very beautiful, but it can never be sculpture. Captive to facts – or predetermined forms – it cannot fly.”

Peter Mathiessen är den enda författare som vunnit ett National Book Award i både klassen skön- och facklitteratur. Han var kontroversiell eftersom han var en av många författare som var avlönad av CIA under kalla kriget. Senare hävdade han att det då betraktades som hedervärt, att det var många som såg det som sin plikt, och att det gav honom möjligheten till ”a free trip to Paris to write my novel.”

The New York Times: ”Peter Matthiessen, Lyrical Writer and Naturalist, Is Dead at 86

The Paris Review: ”Peter Matthiessen, 1927 – 2014” Minnesrunan innehåller länkar till intervju i serien The Art of Fiction, en lång audiointervju om reseskildringar och novellen ”A Replacement”.

O.W.

 

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s