Hur tänker bläckfiskar?

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

”Darwin noted in The Voyage of the Beagle how an octopus in a tidal pool seemed to interact with him, by turns watchful, curious, and even playful. Octopuses can be domesticated to some extent, and their keepers often empathize with them, feeling some sense of mental and emotional proximity. Whether one can use the ‘C’ word—consciousness—in regard to cephalopods can be argued all ways. But if one allows that a dog may have consciousness of an individual and significant sort, one has to allow it for an octopus, too.”

Citerat ur ”The Mental Life of Plants and Worms, Among Others” av hjärnforskaren och författaren Oliver Sacks i New York Review of Books 24 april 2014. Det är en lång artikel som tar avstamp i nio böcker och vetenskapliga artiklar och resonerar kring hur bland andra Darwin, Freud och Kandel utforskat nervsystemen hos maskar, insekter och bläckfiskar.

O.W.

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s