Rizzoli Bookstore i New York tar ner skylten

Efter nästan tre decennier på 57:e gatan slår Rizzoli Bookstore i New York igen portarna för gott. Fastighetens ägare ska låta riva hela byggnaden för att ge plats åt ”super luxury residential towers”.

Enligt radiokanalen WNYC har Vornado Realty Trust kört med riktigt fula knep för att byggnaden som Rizzoli Bookstore ligger i ska kunna rivas så snart som möjligt:

A source who asked not to be identified for fear of retribution told WNYC that building co-owner Vornado Realty Trust started jack-hammering the building in December without alerting staff and without proper demolition permits. The source also said Vornado filled in gold Rizzoli lettering with concrete and purposely destroyed architectural details for fear the building would receive landmark status. Developers often embark on preemptive demolition to stop a structure from receiving special historical status that could prevent it from being torn down.”

Många har protesterat mot beslutet, och protesterna fortsätter, men allt tyder på att Rizzoli Bookstore idag håller öppet för sista gången. Bokhandelns tre våningar hyser mest inbundna böcker och lyses delvis upp av pampiga kristallkronor. I skrivande stund vet vi inte om bokhandeln flyttar, fortsätter sin verksamhet på nätet eller lägger ned för gott.

En sak är i alla fall säker: Antalet bokhandlar på Manhattan blir färre och färre. Medan bokhandlarna i Brooklyn blir fler och fler.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s