Elvie Thomas och Geeshie Wiley, två kvinnor som förändrade den amerikanska musiken och sedan försvann

Wikimedia Commons/Privat samling

Wikimedia Commons/Privat samling

”In the world early-20th-century African-American music and people obsessed by it, who can appear from one angle like a clique of pale and misanthropic scholar-gatherers and from another like a sizable chunk of the human population, there exist no ghosts more vexing than a couple of women identified on three ultrarare records made in 1930 and ’31 as Elvie Thomas and Geeshie Wiley. There are musicians as obscure as Wiley and Thomas, and musicians as great, but in none does the Venn diagram of greatness and lostness reveal such vast and bewildering co-extent. In the spring of 1930, in a damp and dimly lit studio, in a small Wisconsin village on the western shore of Lake Michigan, the duo recorded a batch of songs that for more than half a century have been numbered among the masterpieces of prewar American music, in particular two, Elvie’s “Motherless Child Blues” and Geeshie’s “Last Kind Words Blues,” twin Alps of their tiny oeuvre, inspiring essays and novels and films and cover versions, a classical arrangement.”

Citerat ur ”The Ballad of Geeshie and Elvie. On the trial of the phantom women who changed American music and then vanished without a trace”, en lång och sällsynt välproducerad långessä av John Jeremiah Sullivan i New York Times Magazine, 13 april 2014. Fotografi och video: Leslye Davis. Produktion: Tom Giratikanon.

Essän kanske i första hand riktar sig till musik- och bluesfantaster, men den är häpnadsväckande bra också som en illustration till hur man kan använda teknik för att fördjupa en berättelse. Texten är fantastisk i sig, oerhört fängslande och rörande, men man har också använt foto, video och ljud på ett sällsynt spännande sätt. Med tanke på all fantastisk teknik dagens journalister har tillgång till, borde det väl egentligen produceras fler essäer av det här slaget? Och kanske särskilt när det handlar om musik?

Ola Wihlke  .JOHN JEREMIAH SULLIVANHIE AND ELVIE

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s