En novell varje kväll 71: ”Unhappiness, Guanajuato” Pablo Piñero Stillmann

Wellcome Library

Wellcome Library

”Then there was, of course, the Sorg (Grief) cult in Stockholm during the late 19th century, whose members would go years without being exposed to sunlight, which was dismantled after their unsuccessful attempt to assassinate Sofia of Nassau. During America’s Great Depression something called the Frown Militia, a gang of ultra-right-wing manic-depressives who wanted to take over the country, appeared and quickly disappeared in Oklahoma.”

Citatet är hämtat ur Pablo Piñero Stillmanns novell ”Unhappiness, Guanajuato”, som handlar om en man som ansluter sig till ett sällskap som gör allt för att undvika lyckan och redan av den orsaken finns det anledning att älska novellen. För visst finns det väl något nästan lite suspekt med vår tids tvångsmässiga jakt på lycka?

Citatet visar också på Stillmans lekfullhet, det är inget fel på hans fantasiförmåga, och novellen är som ett litet collage som utforskar begreppet lycka genom att hitta på ett sällskap som söker dess motsats. Texten är den senaste – nästa novell är nummer 100 – i den unika serien Recommended Reading och den presenteras av Melissa Swantkowski, som är redaktör på månatliga nätmagasinet Bodega.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s