En novell varje kväll 73: ”If You Were a Dinosaur, My Love” av Rachel Swirsky

 

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

”If you were a dinosaur, my love, then you would be a T-Rex. You’d be a small one, only five feet, ten inches, the same height as human-you. You’d be fragile-boned and you’d walk with as delicate and polite a gait as you could manage on massive talons. Your eyes would gaze gently from beneath your bony brow-ridge.”

Fyra noveller är nominerade till årets Hugo Awards, det största priset för flera olika kategorier av science fiction, fantasy och speculative fiction. Rachel Swirskys lyriska tillbedjan av en dinosaurie, ”If You Were a Dinosaur, My Love” (Apex Magazine), är kanske den mest udda, men inte nödvändigtvis den bästa.

Eftersom samtliga nominerade noveller finns att läsa gratis på nätet behöver vi dessutom inte välja. Det är kul att novellerna är så väldigt olika till sin karaktär, som en liten provkarta på vad som produceras idag inom speculative fiction:

”The water that falls on you from nowhere when you lie is perfectly ordinary, but perfectly pure. True fact. I tested it myself when the water started falling a few weeks ago.”

Inledningen av John Chus egendomliga och vackra novell ”The Water That Falls on You from Nowhere” (Tor.com)

”It was during a night in the twelfth lunar month of this year when two strong hands pushed young Tangmoo down into the bed of the Mae Ping River, and by doing so, ironically, fulfilled his only wish.

Inledningen av Thomas Olde Heuvelts ”The Ink Readers of Doi Saket” (Tor.com). Vi har en känsla av att antingen Chu eller Heuvelt vinner, eftersom deras noveller är mest anspråksfulla och originella.

”I hate selkie stories. They’re always about how you went up to the attic to look for a book, and you found a disgusting old coat and brought it downstairs between finger and thumb and said ‘What’s this?’, and you never saw your mom again.”

Inledningen av Sofia Samatars ”Selkie Stories Are for Losers” (Strange Horizons).

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s