Jaja. Det där låter ju vackert. Eller: Den bästa protestlitteraturen och proggen

9789146225263”Den funktionella synen på konsten. Att medvetandegöra och uttrycka drömmar, fantasier, undermedvetna saker. Ta fram detta material (utgångspunkt: att fantasier osv. är ngt som är nödv. för vår verklighetessyn, vår verklighetskontakt, och som därför bör grävas fram & beskrivas.) ‘Jaja. Det där låter ju vackert.’/”

Citat ur romanen Vägen genom Vasaparken av Staffan Seeberg (1970), enligt Johan Svedjedal i helt aktuella Ner med allt? (W&W), essäer om svensk protestlitteratur från perioden 1965-1975, ”en av tidens mest märkvärdiga svenska romaner. Med branta språng mellan fantasi och verklighetsflöde, fångade i koncisa, hetsiga formuleringar, skildrar den en medvetandets rörelser mot en bakgrund av en samtida svensk verklighet – utfört med en säregen precision.”

Vi har bara kommit till sidan tvåhundra av drygt trehundra, men vi tycker att Svedjedals essäbok om svensk protestlitteratur är bland det mest vitala och inspirerande som skrivits om svensk litteratur på länge. Svedjedal saknar alls inte humor, men han undviker allt ironiskt trams som ofta häktar fast vid perioden 1965-1975. Han undersöker tidens litteratur med stort allvar, både vad gäller det politiska och det estetiska. En del känner man igen – Sara Lidman, P.O. Enquist, Lars Gustafsson med flera – men att läsa Ner med allt? är lite som att hitta en gömd skatt.

Svedjedal är sällsynt väl påläst och det märks att han uppskattar många, men inte alla, av de böcker och proggskivor han skriver om. Däremot är han genuint intresserad av allt och det smittar verkligen av sig. Med sociologisk precision sätts allt elegant in i sitt sammanhang. När vi läst ut Ner med allt? finns det en viss risk för att vi ger oss ut på antikvariat- och skivbörsrunda i jakt på några guldkorn ur den svenska protestlitteraturen och proggen.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s