Laura Miller intervjuar Franco ”Big data” Moretti

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Vi tror inte att big data kommer att revolutionera litteraturvetenskapen, åtminstone inte till det bättre, men det tror däremot litteraturforskaren Franco Moretti. Nej, han tror inte, han är övertygad. Den traditionella litteraturvetenskapen, att söka intressant litteratur och utforska vad som är fantastiskt med den, det avfärdar Moretti som ”en teologisk övning”.

Den extremt produktiva litteraturkritikern Laura Miller, som till skillnad från Moretti läser de böcker hon arbetar med, har gjort en ganska lång och lyxig intervju med bildstormaren Moretti i Salon: ”Take notes, Nate Silver! Reinventing literary criticism with computers”. Vi tycker att Moretti mer och mer framstår som en alkemist.

Ola Wihlke

 

Lämna en kommentar

Under Intervjuer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s