Gränserna skarpa mellan fansen till USA:s basebollag

Det har länge dividerats om var fansen till Amerikas olika basebollag hör hemma geografiskt, inte minst var gränsen går mellan fansen till de rivaliserande lagen i storstäder som New York och Chicago. Tack vare New York Times fantastiska grafiska team TheUpshot kan man nu ganska exakt avgöra var gränserna går mellan fansen till Mets och Yankees och Cubs och White Sox.

TheUpshot har gjort en interaktiv karta: ”A Map of Baseball Nation”. Den bygger på Facebook-användare, som uppgett vilket lag de håller på, och postadresser. På TheUpshot meddelar man bland annat gravallvarligt: ”We can now clearly see that both Hartford and New Haven are in fact Yankee outposts. We can also determine the precise Chicago neighborhoods where White Sox jerseys stop being welcome and the central California town where the Dodgers cede fan favorite status to the Giants.”

Mer om hur man har skapat kartan: ”Up Close on Baseballs Borders”. Men man behöver inte vara intresserad av baseboll för att gilla UpShot, vi kan varmt rekommendera sajten till alla som tycker att nyheter blir mer intressanta om de presenteras med utförlig och fördjupande grafik och statistik.

Och eftersom vi är inne på ämnet baseboll vill vi passa på att rekommendera en annan sajt, som är mer historiskt tillbakablickande och kulturhistoriskt orienterad, men inte mindre intressant. Vi rekommenderar varmt The Public Domain Review – sajten håller reda på sådant som upphör att vara skyddat av upphovsrätten, t.ex. när ett bibliotek gör någon samling tillgänglig digitalt. De har inte bara en otrolig koll, The Public Domain Review tar fram det bästa och presenterar det på ett fantastiskt sätt, särskilt intressanta samlingar presenteras i essäer.

Eller som de själva formulerar det: ”With a focus on the surprising, the strange, and the beautiful, we hope to provide an ever-growing cabinet of curiosities for the digital age, a kind of hyperlinked Wunderkammer – an archive of materials which truly celebrates the breadth and variety of our shared cultural commons and the minds that have made it.”

Materialet som presenteras på sajten är bilder, ljud, film och böcker. Som ett exempel på vad The Public Domain Review kan gräva fram är de här underbara gamla samlarbilderna på basebollstjärnor från New York Public Library:

Men det mesta som The Public Domain Review presenterar och lyfter fram lutar mer åt det kulturhistoriska hållet, mycket bildmaterial är hämtat ur äldre böcker, inte sällan flera hundra år gamla.

Ola Wihlke

2 kommentarer

Under Artiklar

2 svar till “Gränserna skarpa mellan fansen till USA:s basebollag

  1. Trevligt litet inlägg. Ramlade över fan-kartan häromdagen och den kan man lägga många timmar på! Vad gäller Public Domain så finns det verkligen en fantastisk kulturskatt där 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s