När reciterade du en samtida poet senast?

”[…] many of today’s prominent poets seem to be writing poems that actively resist memorization. Take John Ashbery, for example, whose ‘Self-Portrait In a Convex Mirror’ I next decided to test my memory against. As I walked uphill, repeating Ashbery’s lines to myself, I found them as slippery as an eel, almost Heraclitean because it’s so hard to say the same line of Ashbery exactly the same way twice.”

Citerat ur ”The Lost Art of Memorizing Poetry” av Nina Kang i The American Reader. Kang skriver väldigt underhållande och lärorikt om konsten att memorera och recitera dikter, bland annat en obetalbar anekdot om en kvinna som memorerade dikter medan hon simmade. Hon satte helt enkelt upp en vattenskyddad dikt i ena änden av sin bana i bassängen. Simpassens längd bestämdes av diktvalet.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s