Rappare, Shakespeare och Melville rankade efter storleken på ordförrådet

Alla som gillar rapmusik och snyggt presenterad statistik kommer att gilla designern och datavetaren Matt Daniels underbara jämförande presentation av 85 rappare samt William Shakespeare och Herman Melville avseende storleken på deras ordförråd. Skriver Daniels:

”Literary elites love to rep Shakespeare’s vocabulary: across his entire corpus, he usess 28,829 words, suggesting he knew over 100,000 words and arguably had the largest vocabulary, ever.

I decided to compare this data point against the most famous artists in hip hop. I used each artist’s first 35,000 lyrics. That way, prolific artists, such as Jay-Z, could be compared to newer artists, such as Drake.”

Rappers, Ranked By Vocabulary-Size

Resultaten är intressanta på flera sätt, även om det kanske finns vissa invändningar mot delar av metoden. Antalet artister som rankas högre än William Shakespeare är hela 15 stycken och antalet som rankas högre än Herman Melville är tre. Medlemmar av Wu-Tang Clan-kollektivet placerar sig genomgående mycket högt, med GZA som tvåa efter Aesop Rock.

Att betrakta raptexter som litterärt avancerade brukar ju annats mötas med rynkade näsor; Daniels undersökning visar i vilket fall som helst att de är mycket mer varierade än man skulle kunna tro. SAmtiidigt visar Daniels att det finns en skillnad mellan öst- och västkustrap, den genomsnittlige östkustrapparen håller sig med ett betydligt större ordförråd än den genomsnittlige västkustrapparen. Och Wu-Tang Clan står i en klass för sig. Lyssna gärna på Wu-Tang Clan Aint Nuthing.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s