Författaren som kritiker vs. kritikern som författare

”We seem to have more patience for the novelist who writes criticism (Henry James, Virginia Woolf) than for the critic who writes novels (Susan Sontag, Lionel Trilling). This discrepancy suggests an implicit prejudice: The novelist who writes criticism is sending dispatches from inside the maelstrom — translating creativity into sense — while the critic who writes novels is learning to fly from a set of instructions, trying to conjure magic from recipes. The critic of the critic-novelist ratifies a certain Romantic notion of art: Creativity should rise from intuitive inspiration, not conceptual overdetermination.”

Leslie Jamison citerad ur ”Do Critics Make Good Novelists?” i New York Times, 6 maj 2014. Varje vecka i Bookends får två författare ta sig an en och samma fråga; den här gången var det Jamison och Daniel Mendelsohn som resonerade kring frågan om bra litteraturkritiker också kan vara bra romanförfattare. Kom gärna med förslag på kritiker som också är bra romanförfattare.

Ola Wihlke

2 kommentarer

Under Artiklar

2 svar till “Författaren som kritiker vs. kritikern som författare

  1. Johannes

    Fast är det inte litegrann så, att om en kritiker börjar skriva bra romaner börjar man betrakta vederbörande som författare, medan det omvända inte gäller för författare som skriver god kritik? Det finns säkert författare som har börjat sin bana som kritiker utan att man kommer ihåg det i efterhand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s