Grottbjörnens folk, mycket mer än bara stenålderssex

Tammy Oler har i Slate skrivit en fantastisk artikel om Jane M. Auels monsterhit The Clan of the Cave Bear eller, som den kom att heta på svenska, Grottbjörnens folk. Den blev genast en bästsäljare, nominerades till ett American Book Award och utgjorde grunden till Auels bokserie, som sålt i över 45 miljoner exemplar.

Alla som minns boken från sin barn- eller ungdom associerar till samma sak. Inte till hur spännande det var att lära sig att göra upp eld med flinta. Inte till hur spännande det var när de gav sig ut på jakt. Alla tänker på sex. Men hur många hundra sidor ”stenåldersvardag” var man egentligen tvungen att läsa innan man kom fram till den omtalade paleoerotiken? Många, många hundra.

Nej, Tammy Oler läser Grottbjörnens folk på ett mycket mer generöst och originellt sätt: ”At its core, Cave Bear is speculative fiction about a young girl’s survival and resilience in an elaborately imagined authoritarian society. Sound familiar? It’s the same narrative engine that powers The Hunger GamesDivergent and the myriad novels of the young-adult dystopia explosion of the last half-decade. Auel may not have known she was writing about a precursor to Katniss Everdeen –
but that’s how a whole generation of teens received Ayla.”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s