Omslagskonst i världsklass – David Pearson

Just nu ser man David Pearsons namn lite överallt i brittiska media. Den hyllade typografen och bokdesignern är aktuell med en utställning på Kemistry Gallery, 43 Charlotte Road i London.

Pearsons omslag har en mycket distinkt stil och lyckas göra det som är varje bokdesigners mål – att fånga böckernas själ. Han är även sällsynt bra på serier och hans arbete har betytt mycket för pocketboken i allmänhet och för Penguin Books i synnerhet.

2007 lämnade Pearson Penguin och öppnade eget, Type as Image, och det var också året då The Guardian hade med honom på sin lista med Storbritanniens 50 främsta designers. Han har utöver det erhållit en rad priser och utmärkelser.

Lite tillspetsat kan man säga att Pearson har gjort pocketboken åtråvärd igen, så åtråvärd att man vill börja samla på olika bokserier som man inte hade en aning om att man behövde. Det märks att Pearson är typograf i grunden och det är häpnadsväckande hur hög och jämn kvalitet hans design håller.

Nedan följer ett urval med omslag som Pearson gjort för Penguin Books och för några utländska förlag, exempelvis franska Zuma. Pappersboken behöver designers som Pearson för att stå sig i konkurrensen om vår uppmärksamhet.

Ola Wihlke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Några av de omslag som vi ville ha med hittade vi inte på Pearsons hemsida, men flera av dem finns med i The Telegraphs kavalkad.

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s