Färgsprakande holländsk 1600-talsbok

1692 skrev en konstnär som vi bara känner som A. Boogert en bok på holländska om konsten att blanda vattenfärger. Det är en mycket detaljrik bok och den består av nästan 800 handskrivna och handmålade sidor.

Boken var troligen sin tids mest detaljerade och uttömmande färgguide. Enligt Erik Kwakkel, expert på medeltida böcker, var boken avsedd för undervisning, men trots att den skapades under en holländsk konstnärlig guldålder nådde den sannolikt ingen större publik, eftersom den bara gjordes i ett exemplar.

Hela boken finns att se i högupplösta bilder här. Boken finns i Bibliothèque Méjanes samlingar och Erik Kwakkel framhåller att han inte ”upptäckte” boken, men gjorde den mer uppmärksammad. Ju fler som får se de vackra bilderna desto bättre.

O.W.

colors-2

colors-3

colors-1

tumblr_n4t3i11rYf1soj7s4o2_r1_500

colors-6

colors-4

(Via Erik Kwakkel)

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s