Sajterna som är bäst på att hitta din nästa favoritbok

Ett av våra mest populära blogginlägg är ”Whichbook väljer vilken bok du ska läsa” och handlar om en rolig och udda sajt för att hitta bra böcker. Det var länge sedan vi postade blogginlägget men folk som söker på saker i stil med ”vilken bok ska jag läsa” trillar in med jämna mellanrum.

Att anlita Whichbook är praktiskt om man inte orkar läsa långrandig litteraturkritik och om man snabbt vill ha tips på böcker av en viss typ. I en helt ny artikel har The Guardian listat och utvärderat de åtta bästa plattformarna för boktips, varav Whichbook bara är en. De andra är, i tur och ordning:

1.  Goodreads

Giganten bland rekommendationssajterna, ägs av Amazon (så klart) och använder algoritmer för att skräddarsy sina bokrekommendationer. Om de får säga det själva är de ”bokrekommendationernas Netflix” och de verkar svårslagna med sina 25 miljoner användare.

2.  Amamzon.com

En annan gigant som också, uppenbarligen, ägs av Amazon, men det räckte tydligen inte. Känd och ökänd för sina recensioner skrivna av läsarna, som ibland visat sig vara samma person som böckernas författare.

3.  My Independent Bookshop

Slogan: ”Share the books you love now. Discover what you’ll love next” Det här är Penguin Random House helt nya svar på attacken från Amazon. Upplägget är lite corny – en rad ”affärer” som man själv kan utforma organiserade längs ”gator” – men det ser riktigt bra ut. Precis som Goodreads är den läsarorienterad, man kan alltså presentera sina egna favoritböcker.

4.  Bookish

Storleken betyder inte allt i det här sammanhangen, men Bookish är tveklöst lite mindre än de andra. Men de har bra tetmatiska listor, bloggar och artiklar. Säljer pocketböcker.

5.  Jellybooks

Det funkigaste namnet och väldigt härlig att surfa på visuellt eftersom bokomslagen lyfts fram. Ganska liten, men det kan vara smart att använda Jellybooks i sin bokjakt eftersom man får läsa utdrag (10%) ur alla böcker.

6.  Riffle

Slogan: ”Get inspired. Read more”. Skapad av Facebooks marknadsföringsplattform Odyl, Riffle är den sajt som kanske är mest clean och urvalet böcker bygger inte bara på tidigare lästa böcker, utan även på recensioner skrivna av dina kompisar och andra användare, som författare och förlag.

7.  What should I read next?

Ett mer pedagogiskt namn får man leta efter: Vad ska jag läsa nu? Själva idén är också enkel och en skön kontrast till alla mer avancerade sajter – man skriver helt enkelt titeln på en bok man gillat och så genereras en lista med liknande böcker. Vi slog in Slaughterhouse 5 av Kurt Vonnegut och fick bland andra de här förslagen:  William S Burroughs Naked Lunch, Philip K Dicks We Can Build You och Ken Keseys One Flew Over the Cuckoos Nest. Det verkar funka ganska bra, men sämre om man söker på nyare böcker.

Vi skulle tycka att det vore roligt om den svenska bokbranschen kraftsamlade och byggde upp en koncernöverskridande svensk sajt som kunde tävla med och bräcka Goodreads, innan det är för sent, för inom det här området betyder storleken ganska mycket.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s