Så här ser Afrika ut enligt dem som gör bokomslag

Africa is a Country

Africa is a Country

För en dryg vecka sedan bloggade Africa Is a Country – en blogg som redan med sitt ironiska namn signalerar att den handlar om stereotypa bilder av Afrika – om bokomslag till böcker vars handling utspelar sig i Afrika. En läsare, Simon Steven, hade gjort ett collage av omslag som visar på en viss brist på fantasi bland dem som gör bokomslag. Helt klart är i alla fall att Afrika i deras ögon är natur snarare än kultur. Inte en stad så långt ögat når. Vi verkar helt enkelt inte vilja ta in att Afrika är en kontinent med flera riktigt stora städer, till och med megastäder. Vi vill tydligen att Afrika ska vara helt rent och ursprungligt, så att vår fantasi får fritt spelrum.

Bokomslagen hör dessutom till böcker från helt skilda länder och med vitt skilda litterära stilar. Det spelar ingen roll om författaren heter Wilbur Smith eller Chimamanda Ngozi Adichie, det blir ändå ett akaciaträd, en orange solnedgång över savannen eller både och. ”In short,” konstaterar bloggen syrligt, ”the covers of most novels ‘about Africa’ seem to have been designed by someone whose principal idea of the continent comes from The Lion King.”

Ola Wihlke

5 kommentarer

Under Artiklar

5 svar till “Så här ser Afrika ut enligt dem som gör bokomslag

  1. Eva

    Haha, otroligt avslöjande,kul igen.

  2. Gud vad trist, det har jag aldrig tänkt på förut.

  3. Jätteintressant, jag kollade raskt igenom mina egna hyllor och bara en första plockning gav samma resultat. Jag lägger ut mina egna fynd imorgon på sannasbokhylla.blogspot.com. En intressant ”slump” är att det inte bara är liknande omslag – kolla in http://www.adlibris.com/se/bok/safari-med-doden-9789175031002 och http://www.adlibris.com/se/bok/vildsnar-9789113047812 – två olika böcker men SAMMA AKACIA! Exakt samma foto bara inklistrat med olika tillbehör (giraff/bil/åskmoln). Billigt och andefattigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s