Visar Amazon sitt rätta ansikte i kampen med Hachette?

Amazons kritiker har varnat för att företagets växande makt förr eller senare kommer att användas för dåliga syften. Jeff Bezos har sålt in företaget som bokköparens bästa vän, kunden har, hittills, varit Amazons kelgris. Låga priser, ett oslagbart utbud och snabba leveranser.

Ändå är många vaksamma, Amazons rastlösa aggressivitet bådar inte alltid gott. Hur kommer företaget agera när det dominerar ännu mer på bokmarknaden? Hur ska författare och förlag kunna stå emot Amazons makthunger?

Skriver The New York Times: This week, as part of a contract dispute with the publisher Hachette, we’re seeing Amazon behaving at its worst. The company’s willingness to nakedly flex its anticompetitive muscle gives new cause for concern to anyone who cares bout books – authors, publishers, but mainly customers.”

Amazon försöker pressa Hachette genom att göra det omöjligt att förbeställa många av förlagets böcker, däribland J.K. Rowlings nya roman. Amazon har också plötsligt höjt priserna på vissa Hachette-böcker och ändrat på sajten så att förlagets böcker missgynnas.

Skriver Times: ”These moves follow weeks of increasingly hardball tactics. Among other customer-punishing moves, Amazon has increased shipping times for Hachette titles from a few days to weeks.”

Kan Amazon med trovärdighet hävda att de värnar om kunderna, när kunderna faktiskt hindras från att köpa vissa böcker?

Det är just det här många av kritikerna har väntat på, att Amazon ska visa sitt rätta ansikte och blotta sina verkliga intentioner. Det verkar inte vara några bra strategi, att göra just det som kritikerna varnat för, men det här beteendet verkar som inbyggt i företagets grabbiga DNA. Amazon får än fler fiender i bokindustrin och blir än mer intressant för myndigheter som ska se till att det inte uppstår osunda obalanser på bokmarknaden som helhet.

Avslutar Times sin artikel: ”Now Amazon is raising prices, removing ordering buttons, lengthening shipping times and monkeying with recommendation algorithms. Do these sound like the moves of a man who cares about customers above all else?”

O.W.

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s