Omslag riktat till kvinnor? Då får det bli bilder med bakverk, trasigt porslin och bara ben

För en tid sedan skrev vi om ett inlägg på bloggen Africa Is a Country. Man presenterade en mängd omslag som sammantaget gav otvetydiga bevis på att stereotyperna om Afrika är efterhängsna i bokbranschen. Vi tillåter oss att citera oss själva:

”Bokomslagen hör dessutom till böcker från helt skilda länder och med vitt skilda litterära stilar. Det spelar ingen roll om författaren heter Wilbur Smith eller Chimamanda Ngozi Adichie, det blir ändå ett akaciaträd, en orange solnedgång över savannen eller både och. ‘In short,’ konstaterar bloggen syrligt, ‘the covers of most novels ‘about Africa’ seem to have been designed by someone whose principal idea of the continent comes from The Lion King.'”

På en annan blogg och i ett annat blogginlägg, ”Women’s lives, according to book covers: cake, broken dishes and legs”, granskas en trend när det gäller omslag riktade till kvinnor. Ja, just som rubriken säger, det finns märkligt många omslag som gjorts med kvinnliga läsare i åtanke som avbildar bakverk, trasigt porslin och ben, oftast bara smalben.

Det finns vissa problem med den här trenden och många andra omslagstrender: ”While the cake-leg-plate trend could be celebrating women as imperfect creatures, these covers also run the danger of making their readers and authors seem generic.” Och apropå två av omslagen: ”The only things that Doll and Gilman have in common are their gender and that they both wrote a book. Their books are wildly different: Doll’s is a memoir/collection of essays, while Gilman’s is a novel with elements of historical fiction.”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s