En novell varje kväll 79: ”TV” av Miranda July

Foto: RJ Shaughnessy Via Alfabeta

Foto: RJ Shaughnessy Via Alfabeta

Miranda July, född 1974 i Vermont, är en amerikansk författare, manusförfattare, skådespelare, konstnär och regissör. Inte nödvändigtvis i den ordningen, men hon är kanske mest känd för att ha skrivit manus till, regisserat och spelat en av huvudrollerna i filmen Me and You and Everyone We Know (2005), som vann priset Caméra d’Or på Filmfestivalen i Cannes.

July har även gett ut två hyllade novellsamlingar, varav den ena, No One Belongs Here More Than You: Stories  (2008), har getts ut på svenska av Alfabeta under titeln Ingen hör hemma här mer än du (2008). Många av Julys originella och utflippade noveller – George Saunders har kallat dem July-esque – har publicerats i tidskrifter som The Paris Review och The New Yorker. ”TV” publicerades nyligen i just New Yorker och du kommer genast förstå vad Saunders menar med July-esque när du läser den.

Ett July-citat som väl fångar hennes tilltal i novellerna: ”I guess my favorite thing in the world is when I look at a piece of art, or read a story, or watch a movie where I walk away feeling like ‘Oh my god — I have to do something, I have to make something or talk to someone — things are not the same anymore’ — and so I try to make work where you come away with that feeling. It’s like, yeah, you’re thinking about what you just saw, but even more than that — you feel able, you feel like, kind of propelled.”

Citerat ur  ”Pretty Cool People Interviews – Miranda July” 24 augusti 2007

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s