Jürgen Klinsmann och den amerikanska drömmen

I USA laddar tidningar och tidskrifter inför VM i fotboll som aldrig förr, till och med litteraturtidskriften The Paris Review skriver om turneringen. Ett stort fokus ligger på Jürgen Klinsmann och vad han kan tänkas göra med den amerikanska truppen och, i förlängningen, med amerikansk fotboll, ja eller soccer.

Många tror att USA måste bygga upp sin egen fotbollsidentitet, och det är lite den linjen Klinsmann är inne på. England har sin distinkta tradition, framväxt ur kampen på leriga planer, Brasilien har sitt jogo bonito, Spanien tiki-taka, Holland sin totalfotboll signerad Johan Cruyff, Italien det försvarsinriktade catenaccio och Klinsmanns Tyskland Franz Beckenbauers Kaiser-spel.

Trots att de här stilarna i långa stycken är klichéer, så tycks de inte desto mindre fånga något av spelstilarna hos de olika landslagen. Vad ska Klinsmann, undrar många nu, göra med det amerikanska laget? Ska de spela efter europeiskt mönster eller ska de bygga en egen stil? Här är några välskrivna profiler av Klinsmann i amerikanska medier från den senaste tiden:

The New Yorker: ”Jürgen Klinsmanns Soccer Mandate

The New York Times: ”How Jurgen Klinsmann Plans to Make U.S. Soccer Better (and Less American)

The Wall Street: ”Soccer, Made in America

The Wire sammanfattar i en kort nyhetsartikel med en rolig rubrik förvirringen: ”Jurgen Klinsmann Is Either Making U.S. Soccer More American or Less American

En artikel i Salte försöker reda ut förvirringen: ”Jürgen Klinsmann Wants to Create an ‘American Style’ of Soccer. Good Luck With That

I amerikanska medier har man gjort en ganska stor sak av att Klinsmann sagt att USA inte kan vinna VM 2014, vilket vittnar om hur höga de kulturella barriärerna faktiskt är. Det är inte alla som skulle se det som en bedrift om USA tog sig vidare från gruppspelet eller till och med till en kvartsfinal.

Missa inte heller New York Times Magazines ”My Travels with the Curse of Maracanã”, tecknaren Christoph Niemanns interaktiva resedagbok från Brasilien, i hans jakt på fotbollens själ. Via länken hittar du även ”The World Cup Hairdo Hall of Fame”, ”The Burden of Being Messi”, ”World Cup Stars in (Super Slow) Motion” och mycket mycket mer.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s