Recension: ”The Iraqi Christ” av Hassan Blasim

1905583524 (1)Hassan Blasim
The Iraqi Christ
Övers. Jonathan Wright
Comma Press

För en tid sedan vann den irakiske författaren Hassan Blasim Independent Foreign Fiction Prize. Han är den första arabiska författaren att vinna priset, för hans andra novellsamling The Iraqi Christ, översatt av Jonathan Wright och utgiven av det lilla oberoende men offensiva Manchester-förlaget Comma Press, som är specialiserat på just noveller.

The Iraqi Christ består av 14 ganska korta noveller som utspelar sig i Irak, på flykt från Irak och i Blasims nya hemland Finland. Det Irak han skildrar har genomlidit ett krig med grannlandet Iran, förtrycket under en hårdför diktator, två invasioner, ockupation och år av grymma sanktioner.

Blasims Irak har genomlidit en serie nationella trauman och många av novellerna är mycket våldsamma. I den första novellen, ”The Song Of The Goats”, bjuder en irakisk radiostation in människor att berätta historier om sina erfarenheter under den nyligen fallne diktatorns styre.

Folk köar för att få berätta och det uppstår tumult och den ena berättelsen konstigare än den andra avlöser varandra, men, så plötsligt, tar berättelsen en annan vändning och det ska visa sig vara mönsterbildande. Inget är förutsägbart och med den här inledningen anger Blasim tonen – The Iraqi Christ är nästan som en kör av röster som tävlar om uppmärksamhet.

Boken vittnar om kollektiva tragedier av episka dimensioner, men Blasim är verkligen ingen realist, hans Irak är snarare ett surrealistiskt helvete, plågat av självmordsbombare, bilbomber och våldsammast tänkbara sekteristiska våld. Men fantastiken, den magiska realismen och drömlogiken har inget eskapistiskt över sig, snarare var antirealistiska strategier antagligen nödvändiga för att kunna gestalta så svåra ämnen.

Om man ska tala om litterära influenser är Kafka ett av de givna namnen, men i novellerna nämns exempelvis Italo Calvino och Rimbaud, men man kan också tänka sig Beckett och Dostojevskij som influenser. Bildspråket är ofta utpräglat surrealistiskt: ”The world in my head was like a spider’s web that made a faint hum, the hum of a life about to expire, of breaths held. Delicate, horrible wings flapping for the last time.”

Det förekommer berättelser i berättelserna och andra trick som tyder på att Blasim både läst och uppskattat Borges, ja allt tyder på att han har läst både mycket och brett, men hans litterära röst är unik. Det var länge sedan jag läste noveller med sådan språklig energi.

I en novell trillar en man som flyr undan rånare ned i ett hål i marken, där en människoätande djinn sitter och hukar. I en novell förekommer en hund som tänker likt en människa. I ytterligare en annan upptäcker en man som just kommit hem från krogen att det kommit in en varg i hans lägenhet. Men även om mycket skulle kunna klassas som magisk realism, så är den irakiska vardagen hela tiden lätt urskiljbar.

Jag tycker att många brittiska recensenter ganska ensidigt har riktat in sig på våldet i The Iraqi Christ, som också är också full av skönhet, även om den ibland bara blossar upp i en komprimerad bild: ”The sun was shining like a giant pomegranate.” Samlingen är full av ömsinta skildringar av så kallade vanliga irakier.

Som humorist är Blasim också underskattad, även om det till stor del handlar om sotsvart galghumor och absurd humor. En favoritnovell är ”The Green Zone Rabbit”, som handlar om två yrkesmördare som inväntar vidare order i en välbevakad villa i den gröna zonen i Bagdad. En av männen hittar en kanin som han tar hand om. En dag när han ska hämta kaninen hittar han ett ägg i kaninburen. Vad som händer sedan får bli en överraskning.

Blasim har beskrivits som ”perhaps the best writer of Arabic fiction alive” och även om inte jag kan bedöma om det är korrekt, så låter det, efter att ha läst hans noveller, inte alls osannolikt. The Iraqi Christ är verkligt gripande och omtumlande novellkonst på en mycket hög nivå.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s