Recension: ”Nevers” av Megan Martin

cover.nevers.hiresMegan Martin
Nevers
Caketrain

Nevers är en vacker, märklig och mycket tunn volym med 47 korta texter, i enlighet med omslaget kan man väl kalla dem fiktioner. Noveller och berättelser passar sämre som beskrivning av Megan Martins påträngande och märkliga kortprosa, vars repetitiva drag och brist på handling ger dem drag av prosadikt, men fiktioner funkar bra.

Många av fiktionerna är vagt eller mycket absurda, de följer ibland en slags drömlogik och man får vara beredd på att allt kan hända, som att det dyker upp ett gäng rävar hemma hos berättaren, som spelar R. Kelly för rävarna som då börjar dansa mekaniskt.

Rävar dyker upp ett par gånger till i samlingen och det blir någon enstaka gång mer surrealistiskt än så, men de flesta fiktionerna är som monologer, ganska många handlar om att misslyckas eller att känna sig misslyckad. Berättaren, som tycker att alla runt henne verkar så himla lyckade, säger fuck off till omgivningen både en och två gånger.

Många av fiktionerna är också självrefererande, de handlar om att skriva och om varför berättaren/författaren bör eller måste skriva. Förutom att R. Kelly nämns refereras det till Freud, Derrida, Nicki Minaj och Rilke, men fiktionerna är ganska sparsmakade vad gäller referenser till en mer bestämbar verklighet, en mansperson återkommer, som helt enkelt kallas B.

McDonalds och IKEA nämns visserligen men det är berättarens rebelliska röst som fängslar, inte några andra karaktärer eller miljöer. Martin utforskar snarare existentiella frågor och frågor som rör skrivande och skapande. Det är för övrigt ganska lätt att föreställa sig att hennes fiktioner skulle funka bra att läsa inför publik.

Många av texterna börjar med att berättaren vädrar sitt missnöje, som exempelvis ”And What Is Wrong with Spells?”: ”Wow do I fucking hate doctors! They are the worst people alive.” Tonen är lite klagande, kanske till och med gnällig, men på ett humoristiskt sätt.

Flera av fiktionerna är extremt underhållande, just ovan nämnda är också typisk eftersom det berättas en historia i historien. Ibland är det som om fiktionerna är självdestruktiva, det är lite som om de ger sig på sig själva och kommer med ifrågasättanden och kritik. Berättaren, och eventuellt författaren, har samma själlvreflexiva och kritiska förhållningssätt.

“I am sick and tired of developing characters,” säger berättaren på sitt typiska trotsiga och lite aviga vis. Det är nästan som en programförklaring: Jag skriver som jag vill! Martins stil är bitvis lite kaxig och hennes fiktioner månar om sin självständighet. Litteratur om litteratur har ju en tendens att bli torr, men det är verkligen inte Nevers.

Martins särskilda humor och ton ger sig tillkänna redan i många av de drastiska titlarna, som ”Vibrant Lively Shiny Fucking Fishes”, ”Fuck You To, Person I Loved” och ”Poetry Pool Party”. En av mina favoriter är mindre spektakulär och heter “Beside These Detestable Cheeses”. Berättaren är hemma hos vänner som bjuder på en uppsjö olika dessertostar. Först reagerar berättarjaget precis som väntat: ”My, what a gentrified composition of cheeses!” Hon vantrivs, samtalsämnet är fastighetspriser, men ”I stood alone and silent and childlike, stabbing each cheese several times with a toothpick before jabbing it into my mouth. They squished pleasantly between my teeth. Even the super blue ones I despised smiled inside me like a pregnancy.”

Det vardagliga och det surrealistiska och det höga och låga ryms sida vid sida i Nevers, en riktigt underhållande liten bok, laddad med litterära trick, och utgiven av det oberoende Pittsburgh-förlaget Caketrain, som även ger ut en tidskrift med samma namn. Vi hoppas snart kunna recensera Caketrain 11.

Provläs Nevers

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Filed under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s