Böcker om fotboll: Patrik Svenssons fem favoriter

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Det finns redan fler fotbollsböcker än det finns sandkorn i öknen och under våren fram till VM i Brasilien har de blivit ännu fler. Att vaska fram guldkornen i ett sådant överflöd är lite som att hitta en ärta på en fotbollsplan. Men här kommer lite hjälp på traven. Fem fotbollsböcker som, utan inbördes ordning, är bra på riktigt. De har inte alltid särskilt mycket gemensamt, men de handlar alla om fotboll, på ett eller annat sätt.

1. Hans-Jørgen Nielsen – Fodboldenglen

Hans Jørgen Nielsens roman är en dansk klassiker. Utkom 1979 och handlar om två barndomsvänner, Frands och Franke, och deras uppväxt på Amager. En fotbollsroman är det, inte bara på grund av titeln utan också för att Franke växer upp och blir framgångsrik fotbollsspelare under en tid. Men än mer är det en fantastisk skildring av klass och arv och miljö och den akademiska sjuttiotalsvänsterns tillkortakommanden.

2. Fodbold! Forfattere om fænomenet fodbold

Dansk antologi från 2002 som samlar en massa gamla texter från diverse världsnamn inom litteraturen som på ett eller annat sätt skrivit om fotboll. Salman Rushdie om sitt älskade Tottenham. Camus om sin målvaktskarriär i unversitetslaget i Algeriet. Sartre om spelarens och åskådarens skilda perspektiv. En dikt av Günther Grass. George Orwell, PO Enquist och Umberto Eco. Idel män med självsäkert manliga åsikter om hur allt från hur en metafor till en offsidefälla bör se ut. Likväl enormt underhållande läsning.

3. The Thinking Fan’s Guide to the World Cup

Amerikansk antologi som kom ut inför VM i Sydafrika 2006. 32 författare och journalister skriver om vars ett av de 32 medverkande länderna. Dave Eggers skriver om USA och om sin gamla gymnastiklärare som menade att ”soccer” var detsamma som kommunism. John Lanchester skriver om Brasilien och den internationella namnförvirring som rått kring alla spelare med namnet Ronaldo. Robert Coover skriver om Spanien och fotboll efter Franco.

I efterordet skriver Franklin Foer om vilket politiskt system som är mest framgångsrikt för den nation som vill vinna fotbolls-VM. Kommunismen är medelmåttig, klarar sig ofta förbi gruppspelet men aldrig hela vägen. Fascismen har varit fullständigt misslyckad ända sedan Italien vann 1938. Nyliberalism är en historisk flopp. Bäst funkar socialdemokratin, följd av militärdiktaturen.

4. Torbjörn Andersson – Kung fotboll: den svenska fotbollens kulturhistoria från 1800-talets slut till 1950

Tjock, snygg och vansinnigt intressant doktorsavhandling i historia som sätter fotbollen i ett ideologiskt och samhälleligt sammanhang. Om den svenska fotbollen som underhållning. Som problem. Som fostrande kraft. Som institution. Som klassmarkör. Med mera…

5. Diego Maradona – Yo Soy El Diego

Zlatan-biografin är bra, men Maradonas självbiografi är ännu bättre. Kom ut 2000 och finns på engelska som I Am the Diego. Den inleds med ett förord där översättaren förklarar varför han inte kunnat översätta alla spanska könsord och svordomar som Maradona använder.

Om att vara en förebild säger Maradona: ”Alla pratar om förebilder. Åt helvete med förebilder.

Om dopningsavstängningen vid VM 1994 säger han: ”Jag fick effedrin, och effedrin är lagligt, eller borde vara det.”

Och när allt annat är sagt sammanfattar han, lika stolt som vemodigt: ”Jag hade blivit plockad från Villa Fiorito och fått en spark i arslet som skickade upp mig till världens topp… Jag gjorde vad jag kunde. Jag tycker jag gjorde det ganska bra.”

Patrik Svensson

Ett stort tack till Patrik som är kulturjournalist på Sydsvenska Dagbladet. Med sin lista över fem fotbollsböcker inleder han en serie, i vilken olika personer ska få välja sina fem favoriter inom lite snävare bokkategorier.

Lämna en kommentar

Under Listor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s