Varför avskydde Borges fotboll?

”‘Soccer is popular,’ Jorge Luis Borges observed, ‘because stupidity is popular.’

At first glance, the Argentine writer’s animus toward ”the beautiful game” seems to reflect the attitude of today’s typical soccer hater, whose lazy gibes have almost become a refrain by now: Soccer is boringThere are too many tie scores. I can’t stand the fake injuries.”

Citerat ur ”Why Did Borges Hate Soccer?” av Shaj Mathew i New Republic, 20 juni 2014.

I USA pågår en diskussion om det vackra spelets för- och nackdelar. Lite förenklat kan man säga att liberaler/demokrater är betydligt mer positivt inställda till fotboll, eller soccer som de kallar det, medan konservativa/republikaner avfärdar sporten som oamerikansk, dess nya popularitet har provocerat många att attackera den europeiska fotbollen som något nästan hotfullt, något främmande som hotar få fäste på samhällskroppen och underminera intresset för riktiga sporter för riktiga män – hockey, football, baseball.

Men Shaj Mathew reder ut varför den store argentinske mästaren, Jorge Luis Borges, så djupt avskydde landets nationalsport. Lite förenklat kan man säga att det han avskydde var läktarkulturen, utbrotten av nationalistisk yra och associationerna som de väckte till totalitära och chauvinistiska regimer. Om han hade sett fotbollsfesten i Brasilien 2014, kanske han hade varit mildare i sina domar.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Filed under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s