Recension: ”Typewriter Art: A Modern Anthology” av Barrie Tullett

typewriterartBarrie Tulette
Typewriter Art: A Modern Anthology
Laurence King

Med all ny teknik föds nya sätt att uttrycka sig och nya konstformer, men långt innan datorn och digitaliseringen satte stora avtryck i konsten gjorde den mekaniska skrivmaskinen det. Ja, skrivmaskinskonsten lever rent av vidare, och är förvånansvärt livaktig än idag.

Typewriter Art är en vacker historik över skrivmaskinskonsten med 180 illustrationer, av allt från föreställande bilder till konkretistisk poesi. Boken är skriven av den brittiske grafiske designern Barrie Tullett, som i början av boken ger skrivmaskinskonsten en ganska öppen definition:

”For some artists, it is an object to draw — from the machine itself, to the ephemera associated with it (typewriter oils, ribbon cases and so on) — or an object to make art from, whether that be the music of the Boston Typewriter Orchestra, or sculptural pieces and explorations… For others, however, the typewriter is a tool to draw with; a means of making art.”

9781780673479.in14(1)

Vänster: Looking Forward (2010) av Leslie Nichols Höger: Typeface (2014) av Leslie Nichols

Vissa författare använder visserligen fortfarande skrivmaskiner, men de antas väl ofta vara den sista generationen, men när man läser Tulletts visuella historik, den täcker tiden från 1893 fram till idag, så inser man att skrivmaskinen fortfarande är ett viktigt verktyg för många författare, designers, konstnärer, illustratörer och poeter.

Tullett skriver också i inledningen att ”the book follows the development of the typewriter as a medium for creating work far beyond anything envisioned by the machines makers, from the earliest known works produced at the end of the 1800s, through the pioneers of the 1920s, to the exuberance of the concrete and kinetic poets of the 1950s, and on to a discussion of the relationship between typewritten text and narrative form.”

140404_EYE_Typewriter Art4.jpg.CROP.original-original

Från The Seasons Suite (1975-76) av Alan Riddell

I en intervju har Tullett medgett att man kanske måste vara lite udda för att ägna sig åt skrivmaskinskonst, men han sticker inte under stol med att han själv är en utövare. Men jag tror inte att man behöver vara särskilt nördig för att gilla den här boken – det hjälper förstås om man gillar bokstäver och bilder – som är inspirerande, lärorik och, som sagt, fylld av mängder med coola och verkligt fascinerande illustrationer.

En annan av bokens höjdpunkter är intervjuer med idag praktiserande skrivmaskinskonstnärer: keitharmstrong, Andrew Belsey, Dirk Krecker, Keira Rathbone, Allyson Strafella och Stephanie Strange.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Filed under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s