Ingen pasta på Guggenheim-museets futuristiskt inspirerade middag

Fram till den första september pågår en utställning på Guggenheim-museet i New York med italiensk futurism: ”Italian Futurism, 1909–1944: Reconstructing the Universe”. Utställningen är både omfattande och bred, den största i sitt slag hittills i USA och täcker futurismens olika uttryck: ”Presenting over 300 works executed between 1909 and 1944, the chronological exhibition encompasses not only painting and sculpture, but also architecture, design, ceramics, fashion, film, photography, advertising, free-form poetry, publications, music, theater, and performance.”

Och som om det inte vore nog så arrangerar museet och utställningens kurator, Vivien Greene, 15 juli en futuristiskt inspirerad middag/afton: ”ANTI-PASTA: A Dinner Inspired by Italian Futurism”. Under middagen bjuds det på rätter baserade på recept ur F.T. Marinettis Den futuristiska kokboken (1932) och i enlighet med Manifestet för futuristisk matlagning.

Utifrån utdraget ur manifestet är det svårt att gissa vad som kommer att serveras den 15 juli, men en sak är säker – det blir inga pastarätter. Marinetti och hans kumpaner skydde pastan som pesten och föredrog industriellt producerad inhemsk mat som inte var beroende av veteimport. Däremot kommer det att bjudas på både musik och poesiuppläsning, något som futuristerna förespråkade i Manifestet för futuristisk matlagning.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Filed under Notiser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s