De brittiska författarinkomsterna har kollapsat

Will Self‘s lament for the death of the novel earlier this summer has been cast into stark relief by ‘shocking’ new statistics which show that the number of authors able to make a living from their writing has plummeted dramatically over the last eight years, and that the average professional author is now making well below the salary required to achieve the minimum acceptable living standard in the UK.”

Citerat ur ”Authors incomes collapse to ‘abject’ levels” av Alison Flood i The Guardian, 8 juli 2014.

En sällsynt dyster artikel som bygger på en stor undersökning av de brittiska författarnas villkor. De har försämrats förvånansvärt mycket och snabbt. Nu är det exempelvis bara 11,5 % av dem som kan försörja sig enkom på sitt skrivande. När en liknande studie gjordes 2005, uppgav 40% av författarna att de kunde försörja sig på sitt skrivande.

Ola Wihlke

2 kommentarer

Under Artiklar

2 svar till “De brittiska författarinkomsterna har kollapsat

  1. Johannes

    Spontant känns det som om läget i Sverige är något liknande. Toppsäljarna och de perifera ligger kvar där de har legat, men skillnaden är att det stora mellanregistret på senare år fått det betydligt svårare att hanka sig fram (och att överhuvudtaget bli utgivna).

    • Ola

      Den bilden av läget har jag också. Men det verkar inte direkt föras någon aktiv politik för att underhålla en relativt blomstrande bokmarknad. Vad jag har läst så har de länder som har fasta bokpriser – Storbritannien tog ju bort sin – klarat sig bättre, som Frankrike, Tyskland och Japan, tror jag. Fransmännen verkar väldigt måna om att den inhemska bokmarknaden ska vara vital, konkurrenskraftig och mångsidig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s